×

TRIANGULA

Gunshot Positioning

Triangula is een revolutionaire oplossing voor schotdetectie- en positionering. Met Triangula worden schoten in real-time gedetecteerd en gelokaliseerd, gebruikmakend van mobiele telefoons als sensoren. Door middel van AI-signaal verwerking wordt een ongekende nauwkeurigheid gehaald.

Dit systeem, ondersteund door de Noorse Defensie Onderzoeksinstelling, biedt ongeëvenaarde situatiebewustzijn, snelle respons en veilige opslag.  Of het nu gaat om vaste of mobiele sensoren, Triangula biedt flexibele en nauwkeurige surveillance voor militaire objecten, stadsbeveiliging of anti-stroperij.

Triangula werkt op Android of IOS device, en kan dus op bestaande mobiele telefoons worden geïnstalleerd. Denk aan telefoons van politiediensten, gemeentemedewerkers en informatiedisplays in openbare ruimten. De app analyseert het geluid uit de omgeving en met behulp van Artificial Intelligence worden schoten gedetecteerd. Zodra een detectie plaatsvind wordt het schot geclassificeerd, dat wil zeggen, er wordt bepaald wat voor type wapen en munitie er is verschoten. Ook kan er worden bepaald of een geluidsdemper is gebruikt. Na deze stap gaat de data naar de server, in de cloud of lokaal, welke deze informatie combineert met de informatie uit andere sensoren. Door middel van triangulatie wordt op 25 meter nauwkeurig bepaald waar het schot heeft plaatsgevonden. De plaatsbepalingsdata wordt op een dusdanige manier opgeslagen dat dit te gebruiken is in de juridische bewijsvoering.

Triangula biedt een commander platform aan waarin alles schotsinformatie is terug te vinden. Maar integratie op basis van een REST.API is ook mogelijk met alle denkbare platformen.

Voordelen

  • 2 km Detectie bereik
  • 25 meter nauwkeurigheid
  • Realtime, binnen 4 seconden
  • Installatie op android of IOS devices
  • Schotrichting bepaling
  • Type munitie bepaling

In meer detail

Muzzle blast

We luisteren, in tegenstelling tot alle bestaande systemen, niet naar het projectiel. We nemen het geluid dat bij ontploffing ontstaat waar. Hierdoor is het ook mogelijk sub-sonische en gedempte schoten te detecteren.

Classificatie

Naast detectie en lokalisatie kunnen we door toepassing van Artificial Intelligence ook een classificatie van munitie en wapensoorten doen. Aanvalswapen, pistool, IED of artillerie. Het verschil is duidelijk zichtbaar in de applicatie.

Triangulatie

Door het toepassen van zowel mobiele als vast geplaatste sensoren kunnen we een nauwkeurige triangulatie doen, op basis van een GPS positie en tijd. Binnen 4 seconden na het schot heeft de detectie, classificatie en triangulatie plaatsgevonden en wordt de schotpositie en richting weergeven in de applicatie.

Richting

Door de analyse van het geluid kunnen we naast de locatie ook de richting van het schot bepalen. Deze richting wordt aangegeven in de applicatie en kan ook voor juridische vastlegging worden gebruikt.

Toepassingen

De eerste toepassingen van TRIANGULA zijn in ‘city-safety’. Als er een active-shooter incident plaatsvindt is dit binnen 4 seconden in beeld. Door de classificatie van het wapen kan ook het niveau van opschaling worden bepaald.

Bij Defensie wordt het systeem gebruikt om schoten, artillerie (tot 20 km!) en mortiervuur (tot 10 km!) in kaart te brengen.

Maar ook bij het tegengaan van stroperij of illegaal vuurwerk zijn er veel toepassingen.

Proberen

Omdat het hele systeem app-based is, zijn de opstartkosten nihil. Een demonstratie is zo geregeld. Een proof-of-concept snel opgezet, en een volledig werkend systeem kan volgende week in orde zijn!

Veel gestelde vragen

Hoeveel telefoons heb ik nodig?

Ondanks dat het systeem werkt op basis van tri-angulatie hebben we voor de beste resultaten 4 sensoren nodig in bereik van het schot. In de commander applicatie zit een eenvoudige tool die realtime kan laten zien wat het detectie bereik is van je systeem. Dit is belangrijk omdat we zowel met vaste als bewegende telefoons kunnen werken.

Wat is het bereik?

Dat hangt af van het volume van het schot. Een pistoolschot kan tot ca. 2 km gehoord worden. Artillerie tot wel 20 km! Omdat je voor TRIANGULA geen hardware hoeft aan te schaffen is het ook niet erg duur om het systeem op een groot gebied toe te passen.

We hebben eenvoudig tools die dit kunnen simuleren en kunnen snel een passend advies geven.

Luistert er nu altijd iemand mee?

Nee.. alle detectie en classificatie die we doen draait op het device van de gebruiker. Of zoals dat zo mooi heet: ‘on-the-edge’. We sturen alleen data naar de server als we een schot detecteren. En die data die we per schot naar de server sturen is kleiner dan 100 bytes! Dat is veel minder dan dit antwoord…

Waar staat mijn data?

De server die de triangulatie en de user interface applicatie draait kan lokaal staan in eigen beheer van de overheid of organisatie.

Dit jaar brengen we ook een versie uit waarbij de server op de edge-devices draait. Daarmee kun je ook in een stand-alone of mesh netwerk draaien.

Wat als ik geen 4G/5G heb?

Geen probleem. Het algoritme draait op de telefoon, hoe we de data naar de server krijgen is altijd oplosbaar. Zo kunnen we integreren met allerlei militaire radio’s en mesh netwerken.

Neem contact met ons op

Steenpad 13
4797SG Willemstad
The Netherlands